# Gaming

God of War: Ragnarök - Folytatódik a kaland

Vissza a blogra
@Kölly László | 1 hónapja

Minden, amit a PC-s megjelenésről tudnod kell.

Az elmúlt hetekben a Sony által megrendezésre kerülő State of Play eseményen bejelentésre került, hogy a 2022-es év egyik sikercíme a God of War Ragnarök PC-s verziója az idei évben válik elérhetővé a felhasználók számára.

Platformok és exclusivitás

Már az első konzolok megjelenése óta nagy jelentőséggel bírtak a különböző platformokhoz kapcsolódó olyan játékok, amelyek csak az adott gyártó készülékein voltak elérhetők. 

A Sony ezzel kapcsolatban mindig jobb pozícióban volt, mivel több olyan cím jelent meg az évek során, amelyek kizárólagosan csak a Playstation platformokon voltak hozzáférhetők.

A világ és ehhez kapcsolódóan a trendek is folyamatosan változnak, ezáltal egyre jobban elkezdtek elmosódni azok a határok, amelyek az ilyen és ehhez hasonló régi berögződéseket képviselték.

Manapság, már egyre nagyobb teret nyernek a crossplay és crossplatform funkcionalitású játékok, ami abból a szempontból nagyon jó, hogy már egy baráti társaságon belül akármilyen platformon is játszunk, gond nélkül tudunk egymáshoz csatlakozni.

Éppen ezért, és természetesen azért is, mert a nap végén a gyártóknak is mindig a profit az ami számít, egyre több exclusive játék jelenik meg PC-re is.

God of War - Kratos a háború istene

A Santa Monica Studio 2005-ben adta ki az első God of War játékot, akkor még Playstation 2 konzolokra. 

Főhősünk Kratos, egy félisten, aki a görög mitológiából ismert Zeusz és a halandó Callisto gyermeke. Spártai katonaként, majd később az istenek szolgálatában fékezhetetlen ereje miatt nagyon hatékonynak bizonyult a harcok során.  Kalandos útja közben Kratos megküzdött több istennel és teremtménnyel, ami a görög mitológiához kapcsolódik, azért, hogy bosszút álljon olyanokon, akik ártottak neki és rajta keresztül családjának is.

A 2018-as God of War viszont egy teljesen új fejezetet kezdett hősünk életében. Itt már Kratos visszavonultan él fiával Atreussal. A történetbe annál a pontnál kapcsolódunk be, ahol Atreus édesanyja életét veszti, és utolsó kívánságát szeretnék teljesíteni főhőseink, miszerint hamvait, a birodalmak legmagasabb pontjáról szórják szét. Természetesen az út kihívásokkal teli, és ebben nekünk kell hőseinket segíteni, hogy sikeresen célba érjenek.

2022-ben PC-re is megjelent az első rész, ami a SzinkronSaroknak köszönhetően utólagosan teljes magyar szinkron fordítást is kapott, ami bárki számára ingyenesen elérhető ide kattintva. Ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat a gaming közösség nevében!

A szinkronhangokról készült videót itt tudod megnézni, semmiképp ne hagyd ki az első részt sem, kifejezetten epikus darab, nagyon jó fordulatokkal!

Fimbulwinter azaz a végtelen tél, közeleg a Ragnarök

A görög mitológiát már az előző rész az északi mitológiára váltotta, utunk során nagyon sok olyan szereplővel találkozunk, akik ismerősek lehetnek a történelemkönyvekből. Találkozhatunk itt Thorral, Odinnal mint szereplőkkel, de olyan helyszínekre is ellátogatunk majd ismét mint Midgard és Jötunheim például.

Az előző részt követően három évvel veszi kezdetét a Ragnarök történetszál, itt már Atreus tapasztaltabb, racionálisabb döntéseket hoz, de még mindig szeretné megérteni a saját szerepét a történetben. A Ragnarököt megelőző végtelen tél a filmbulwinter az előző részben megszokott zöld tájakat fagyossá formálja és itt veszi kezdetét az új kaland ami persze további kihívásokat tartogat.

Nem szeretnénk spoilerezni azoknak, akik még nem játszották a játékot, így ennél a résznél is azt tanácsoljuk, hogy ha tetszett az előző rész, semmiképp ne hagyd ki a folytatást!

Mit hoz nekünk a PC-s port?

Már az előző rész is nagyon jól mutatott grafikai szempontból, de most még többet tudunk kihozni a megjelenésből:

  • Magasabb FPS szám a konzolokhoz képest
  • NVIDIA DLSS 3.7 támogatás
  • AMD FSR 3.1 támogatás
  • INTEL XESS 1.3 támogatás
  • Ultraszéles monitorokon való megjelenítés támogatása

Az alapjátékon felül a megjelenéskor tartalmazni fogja a játék a Valhalla DLC-t is, ami még több kihívást állít a kicsit souls like játékmódot kedvelő felhasználók számára.

1274539.jpg

Nézzük milyen vas kell alá

Ezen a ponton két gépigényt fogunk megnézni, egyet ami egy átlagos megjelenéshez szükséges, és egy jóval erősebb és szebb megjelenéshez szükséges elvárást. Az, hogy számodra melyik fontos, már csak rajtad múlik.

Az első az ajánlott gépigény első pontja, Ez esetben egy 1080P felbontáshoz 60FPS-el és Medium beállításokkal az alábbi minimális gépre lenne szükséged:

  • CPU: Intel i5-8600 or AMD Ryzen 5 3600
  • RAM: 16 GB RAM
  • GPU: NVIDIA RTX 2060 Super or AMD RX 5700 or Intel Arc A770
  • DX: Version 12
  • OS: Windows 10 64-bit
  • Háttértár: 190 GB
  • Felbontás: 1080P @ 60 FPS, Medium Settings

Ezeket az elvárásokat például a Luna konfigunk teljesen simán biztosítja, sőt talán még a HIGH beállítások sem okoznak neki gondot.

Abban az esetben viszont, ha maximalista vagy és az Ultra megjelenésre hajtasz, ahol 4K felbontásban 60 FPS-el tudsz játszani, akkor az alábbi feltételeknek kell megfelelnie a gépednek:

  • CPU: Intel i5-11600K or AMD Ryzen 7 3700X
  • RAM: 16 GB
  • GPU: NVIDIA RTX 4070 Ti or AMD RX 7900 XT
  • DX: Version 12
  • OS: Windows 10 64-bit
  • Háttértár: 190 GB SSD
  • Felbontás: 4K @ 60 FPS, Ultra Settings

Az Ultra élmény biztosításához hű társad lehet például az Oberon gamer konfigurációnk, amivel biztosan ki tudod hozni a maximumot a látványból.

A további pontos gépigényeket ide kattintva tudod megnézni.

Megjelenési dátum

Ahhoz, hogy PC-n is átélhesd Kratos és Atreus új kalandját, már nem kell sokat várnod, mert 2024. szeptember 19.-én elérhető lesz a digitális platformokon.

Mi biztos, hogy kipróbáljuk! Neked megvan már hozzá a megfelelő géped? Ha nincs és upgradelnél, nyugodtan nézz körül gamer konfigurációink között.

Vásárlóink véleményei

"Mindenben segítettek és szuper gépem lett!"

"Nagyon elégedett vagyok a Stellar Machines PC-vel. A gép kiválasztásában maximálisan segítőkész volt a kapcsolattartó. A kérésem szerinti alkatrészek kompatibilitásnak utána jártak, elmondták mindennek az előnyét hátrányát. Plusz apró dolgokkal segítettek a számomra ideális konfig létrehozatalában. A gépet teljesen készen adták át, telepített operációs rendszerrel. Az átadásál is számos hasznos infóval láttak el. Lényegében csak a hálózathoz kellett csatlakoztatni a PC-t, valamint a monitort kellett a géppel összekötnöm és azóta szuperül működik minden. "