# Gaming

Black Myth: Wukong

Vissza a blogra

A lenyűgöző nyugati utazás, amit nem érdemes kihagynod!

Bevezető

Augusztusban jelent meg a Game Science kínai játékfejlesztő cég első AAA kategóriás játéka a Black Myth: Wukong.

A fejlesztő cég nem kevesebbet vállalt, mint, hogy a 16. században készült kínai regény, a Nyugati utazás alapján feldolgozza Sun Wukong a majomkirály történetét.

Ezt korábban már sokan megtették, több játékban is visszaköszön a karakter viszont, a jelenlegi játék akkora népszerűségre tett szert, hogy két hét alatt több mint 18 millió példányt értékesítettek belőle.

Eredettörténet

A játék ad egy kis ismertetőt arról, hogy kivel is vagyunk, viszont a részleteket a történet előrehaladtával fogja jobban kibontani. A regény szerint Sun Wukong varázslatos módon egy kőtojásból kel ki és varázslatos képességekkel rendelkezik. Egy hegyen él ahol a majmok vezetője lesz, majd elkezdi keresni a halhatatlanság titkát. 

Ezt követően találkozik egy taoista bölccsel akitől harcművészetet tanul és megtanulja az alakváltási technikát, amivel 72 különböző formát tud felvenni, majd ezután a halhatatlanságot is sikerül elérnie.

Később fellázad az Ég istenei ellen és ellopja a mennyei elixírt az Ég palotájából. Ezzel magára vonja az égiek haragját, de mivel senki nem olyan erős, hogy legyőzze, ezért Buddha egy csellel csapdába csalja, majd 500 évre bezárja őt egy varázslatos hegy alá. 

Az idő elteltével esélyt kap arra, hogy Buddha megbízásából Xuanzang szerzetessel karöltve részt vegyen a szent írásokért folytatott Nyugati utazáson.

Ennek az utazásnak a végén Sun Wukong megvilágosodik és eléri a Buddhává válást.

Az út a tanulságokról, a kitartásról az önismeretről és a megváltásról szól. Ez ugyanúgy elmondható a játékról is, legalábbis ami a tanulságokat a kitartást és az önismeretet illeti.

Játéktörténet

Az istenek küzdelmét követően ott kezdjük a játékot, hogy a majomhegyen egy több száz éve álló kő mellett egy öreg majom meséli el a majomkirály történetét, majd kezdetét veszi a saját kalandunk.

A cím egy nagyon kicsit csalóka a játék esetében, mivel a főszereplőnk nem Sun Wukong lesz, hanem egy olyan majom szerzetes, aki nem beszél a játék során. A kőbe zárt Sun Wukong relikviáit kell összegyűjtenünk vele, miközben kalandos úton fejlődünk a karakterrel folyamatosan.

Soulslike vagy Action RPG?

A Black Myth: Wukong a nem gyakorlott souls gamerek számára nem egy könnyű játék. A soulslike fogalom a kultikus Dark Souls nevet viselő játékokat követően jelent meg a köztudatban, amiről azt kell tudni, hogy nehezek, nagy odafigyelést igényelnek a támadások kitérése elől és jellemzően a ritmusra épülnek, ha hibázunk, a játék büntet és a megszerzett dolgainkat hamar elveszíthetjük.

Ezzel szemben a Wukong nem egy soulslike játék. Inkább egy részben souls elemeket tartalmazó akció RPG azaz szerepjáték.

A souls gamekkel szemben itt nem veszítjük el a megszerzett pontjainkat, tárgyainkat és a nyersanyagainkat sem. Ettől függetlenül a játék megfelelő kitartást és odafigyelést igényel, mert bizony, könnyen érezhetünk késztetést arra, hogy egy hajszálon múló küzdelemben megropogtassuk a billentyűzetet vagy a kontrollert a kezünkben. Igen, saját tapasztalat…

Harcrendszer és bossok

Mi kifejezetten érzékenyek vagyunk arra, hogy milyen egy játékban az alap mozgás és nagyjából 5-10 perc alatt el tudjuk dönteni, hogy kézre áll e annyira az irányítás, hogy végig menjünk a játékon vagy sem. 

A Wukong esetében ezen nem kell aggódni, az irányítás reszponzív, könnyen megszokható, a harcok izgalmasak, a gombkiosztás egész jó, bár vannak még gyerekbetegségei kicsit, de ezek nem számottevőek.

Arra mindenképp fel kell készülnöd, hogy sok pihenésre nem ad időt a játék, mivel összesen 81 bossharc található a játékban és a boss területek majdhogynem összeérnek a területeken.

Az ellenfelek esetében sem lehet okunk panaszra. Találkozhatunk itt a kínai mitológia szinte összes teremtményével azaz sárkányokkal, tigrisekkel, szellem lényekkel és még sok más izgalmas karakterrel. 

Amiért kifejezetten jó a játék az pedig az, hogy minden ellenfélhez tanulnunk kell. Ki kell ismerni a teljes movesetet azaz mozgásmintáját ahhoz, hogy a végén sikerrel járjunk a küzdelmekben.

1374941.jpg

Tapasztalati pontok és képességek

A játékban a kisebb ellenfelek és a főbossok után tapasztalati pontot azaz XP-t kapunk, amit a játék Sparkoknak nevez, ezen felül pedig Will-t ami a játékon belüli fizetőeszköz lesz a későbbiekben. 

A nehezebb ellenfelekért több jár mindkettőből így ha egy területen több időt töltünk el a ránk támadók legyőzésével folyamatosan erősödni fogunk.

A megszerzett Spark pontokat egy képesség fán tudjuk elosztani, amit a saját játékstílusunkhoz és a viselt armorszett alapján kell alakítanunk.

A területeken a checkpointokat az úgynevezett Shrineok jelentik, amit ha elérünk a karakterünk egy szőrszálból készített füstölővel aktivál nekünk.

A Shrineok azért jók, mert ha esetleg valahol meghalunk, és hidd el, lesz ilyen, nem kevés, akkor ezeknél a checkpointoknál fogunk újraéledni. 

Viszont nem csak erre jók, hanem itt tudunk vásárolni is bizonyos nyersanyagokat, italokat, de akár tudunk craftolni fegyvereket páncélokat és egyéb hasznos dolgokat. Ezen kívül a játék további előnye, hogy bármikor újraoszthatjuk a megszerzett Spark pontjainkat a képességfánkon a Shrine segítségével.

A bossok legyőzésével és bizonyos történeti pontokon új képességekre teszünk szert, így nagyon ajánlom, ha most kezded a játékot, hogy alaposan nézd körül a területeket, mert összesen 11 transzformációs varázslat gyűjthető be a játék során és ezek közül simán elhagyhatunk olyat ami a későbbi játékunkat segíthet, ha nem vagyunk alaposak. 

Az átváltozásokat tekintve, míg tart egy ilyen varázslat saját életcsíkkal fogunk rendelkezni és különböző támadási képességek lesznek elérhetők. 

Arról nem is beszélve, hogy az első területen már képesek leszünk arra a történet haladtával, hogy bizonyos bossoknak a lelkét is begyűjtsük, amivel pedig egy rövid támadás erejéig tudjuk felvenni a formáját az adott léleknek. 

Az első területen található Wandering Wight például alacsony szinten nagy kihívást jelenthet, viszont ha legyőzzük, és alkalmazzuk a játékban, jó időzítés esetén egy nagy sebzéssel járó támadást tud előidézni és még a védelmünket is növeli állandóan 30 ponttal, ami nagyon jól jön az elején.

Így azt javasoljuk, hogy ne fuss el mellette az elején, szánd rá az időt, ismerd ki és győzd le! Hidd el, megéri. Ezen felül, ha egy pontot elérünk a játékban, és legyőzzük az Elder Jinchit, a boss már nem lesz legyőzhető és a képességet sem tudjuk begyűjteni!

1375988.jpg

Harci állások, fegyverek, páncélok és pontértékek

A képességfán tudjuk alakítani a játékstílusunkhoz mérten, hogy milyen harci állásokat szeretnénk erősíteni. Alapvetően három olyan harci állás nyílik meg a játék elején amit elsajátíthatunk, az első a Smash stance, egy viszonylag közelharci állás, ahol a gyors közelharci támadásokra épít a játék, a Pillar stance, ahol a harci botra tudunk felkapaszkodni, majd onnan támadást indítani távolabbi ellenfelekre és a Trust stance, ahol a támadás közben a támadó fegyver hosszúságát növeli a játék a nehéz támadásoknál, ez pedig a közép távoli ellenfelek esetén lehet jó választás.

A harci állások akár a harc közben is változtathatók, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is, és minden nagyobb ellenfél esetén más támadási stílus jelentheti a győzelmet.

Először egy sima szálfa bottal fog indulni a karakterünk és egy átlagos öltözettel, ami aktuálisan a páncélunkat jelenti. Később mindenből jobbat tudunk szerezni és a páncél elemek esetén fejleszthetők is lesznek egy bizonyos ponttól a játékban.

Minden fegyverhez és páncélhoz külön előnyök tartoznak. A páncélok esetén pedig szett bónuszok is elérhetők, ami azt jelenti, hogy ha egy adott típusú páncélból mondjuk 4 elemet használunk, akkor megnövekszik a futási sebességünk, vagy akár tovább tart egy varázslat, esetleg nagyobb lesz az esély a kritikus sebzésre. 

A fegyverek esetén is előfordulhat olyan, hogy egy elkészítési azaz crafting fát látunk. Ezeknek az elkészítéséhez viszont sok esetben be kell járnunk minden rejtett helyet és le kell győznünk olyan rejtett ellenségeket, amik az adott fegyverhez kapcsolódó tárgyakat őrzik.

A pontértékek esetén rendelkezünk élettel, támadási értékkel, mana értékkel, stamina értékkel és különböző ellenállási értékekkel a bizonyos elemekkel szemben mint a tűz, jég, villám, vagy akár a mérgezés. A különböző fegyverek és páncélok pontértékeket jelentősen befolyásolhatják.

Ezeket az értékeket tudjuk majd növelni a játék során úgynevezett Mind Coreok segítségével.

A mi javaslatunk az, hogy a mana értéket növeld amint tudod, mivel ez határozza meg, hogy mennyi varázslatot tudsz használni majd az adott harc során.

Kulacsok, italok és egyéb kiegészítők

A játék elején már egy kulaccsal indulni fogunk, amit Gourdnak neveznek. Ebből tudjuk a harcok során az életerőnket visszatölteni, ha megsérültünk.

Ennek a méretét lehet növelni összegyűjthető tárgyakkal, így többet tudunk felhasználni a benne lévő italból amikor szükséges. Ezeknek a gourdoknak is vannak különböző típusai és tulajdonságai, azaz van ami visszatölti az életünk 40%-al, és mellette nincs további képessége. Viszont van ami kevesebbet tölt vissza az életünkből, viszont jelentősen megnöveli a következő támadásunk sebzését.

Ezen kívül kiválaszhatjuk azt is, hogy milyen italt és további kiegészítőt tartalmazzon a groudunk. Mi leginkább azt preferáltuk, ami a használat során visszatöltötte az életünket és a mana értékünket is egy bizonyos szintig. A bele helyezhető kiegészítők számát a groud határozza meg, ezeknek a segítségével növelhetjük a sebzésünket, akár csökkenthetjük a varázslatok újratöltési idejét is és növelhetjük az ellenállásunk a különböző támadási elemekkel szemben is akár.

Ne aggódj, ha ez túl bonyolultan hangzik elsőre, a játék megtanít a használatára és onnantól már csak rajtad áll, hogy mit szeretnél majd használni.

Területek, rejtett pályarészek és grafika

A fejlesztés első szakaszában mikor még csak a bejelentés történt a játék alapjait Unreal Engine 4-es motorral kezdték el kialakítani. Ezt követően viszont a csapat úgy döntött, hogy átállnak az Unreal Engine 5-ös motorra, még ha a játék későbbi megjelenését is eredményezi ez.

Ez pedig a lehető legjobb döntés volt! 

A játékban 6 fejezeten, azaz chapteren keresztül kalandozhatunk. A viszonylag lineáris pályavezetés ellenére a bejárható területek hatalmasak, rettentő jól néznek ki az UE5 motorral és egyáltalán nem keltik a lineáris pályavezetés érzetét. 

Sokszor annyira komplex az egész, hogy mindent alaposan át kell nézni, mert ha nem vagyunk elég alaposak lemaradhatunk a rejtett területekről, amik általánosan mindig tartogatnak valami kiemelt jutalmat a játékos számára.

Arról nem is beszélve, hogy egy egy rejtett pályarész olyan nagy, hogy már simán elmenne egy külön chapternek is akár.

A fejlesztők szerettek volna minden környezetet megmutatni, találkozhatunk itt erdős területekkel, vízeséssel, homokos sivataggal, havas, hegyvidékes tájakkal, lávával övezett barlangokkal és gyönyörű naplementés harchelyszínekkel egyaránt.

A látványt kiegészíti a nagyon jól komponált zene, ami végigkíséri a játékot, így itt sem lehet okunk panaszra.

Az viszont egyértelműen látszik, hogy ennél a játéknál már tipikusan kiütköztek azok a korlátok, amik például egy Playstation 5 konzol korlátait jelentik. Bizonyos esetekben a hardver küzd a több elemet tartalmazó jelenetek renderelésével, az FPS csökkenés miatt pedig több esetben okozhat problémát egy egy tökéletes kitérés megvalósítása. 

Egy megfelelő gaming PC segítségével viszont teljesen kimaxolható az élmény, fluid mozgással, kiemelkedő grafikával, így a műfaj kedvelői biztosan nem csalódnak benne, ha megvannak a szükséges feltételek. És ebben természetesen tudunk is segíteni!

1373673.png

Játékélmény

A Black Myth: Wukong egy kihívásokat tartalmazó játék, viszont nem teljesíthetetlen. Mi nem vagyunk kifejezetten souls játék kedvelők, viszont szántunk arra időt, hogy felfedezzük a területeket és fejlődünk, így a korábban nehéznek tűnő ellenfelekel való küzdelmek egy kis kitartással de mindig sikeresen lementek. 

Nem tagadjuk azt sem hogy, volt ami megizzasztott minket is. A játék bizonyos pontján találkozunk például Yellow Loong-al aki az egyik legnehezebb ellenfél a játékban, és jó pár órát töltöttünk el azzal, hogy kiismerjük a támadásait és azoknak különböző fázisait, de végül sikerrel jártunk.

Ennek eredménye pedig az, hogy a játék kellően nehéz ahhoz, hogy ne lehessen túl könnyen teljesíteni egy átlagos játékos számára, viszont mégsincs az, hogy nincs sikerélményünk a folyamat során és ez motiválja a felhasználót arra, hogy jobb és jobb legyen az út során.

Abban az esetben nem ajánljuk, hogy megvásárold a játékot, ha nincs türelmed és kitartásod ahhoz, ha akár többször neki kell futnod egy harcnak, viszont ha időt szánsz arra, hogy megtanuld ezeket a mozgásokat, és fejleszted a karaktered, mellette megtalálod a neked megfelelő játékstílust, és maga a világ, a kultúra is szimpatikus számodra, akkor egészen biztos, hogy nem fogsz csalódni a Game Science játékában.

A nagy sikerre való tekintettel pedig már megerősítették, hogy a játékhoz már készül két kiegészítő tartalom is, ami még tovább emelheti a későbbiekben a játékélményt.

1374939.jpg

Gépigény

Attól függően kell a konfigurációd összeállítanod, hogy mennyire vagy maximalista a játékok megjelenítését illetően.

A minimum gépigénye a játéknak az alább, amivel nagyjából egy full HD medium beállításokkal rendelkező élményt tudsz elérni:

  • CPU: Intel Core i5-8400 / AMD Ryzen 5 1600
  • RAM: 16 GB RAM
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB / AMD Radeon RX 580 8GB
  • DX: Version 11
  • OS: Windows 10 64-bit
  • STO: 130 GB szabad tárhely (HDD támogatott de inkább SSD ajánlott)

Erre már a Luna konfigurációnk is megfelelő lehet számodra: 

 

Az játék ajánlott gépigénye, amivel magas beállításokkal full HD minőséget tudsz elérni az alábbi:

  • CPU: Intel Core i7-9700 / AMD Ryzen 5 5500
  • RAM: 16 GB RAM
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 / AMD Radeon RX 5700 XT / INTEL Arc A750, 6 GB VRAM
  • DX: Version 12
  • OS: Windows 10 64-bit
  • STO: 130 GB szabad tárhely (SSD szükséges)

Ehhez tökéletes választás lehet a Callisto konfigurációnk:

 

Ahhoz pedig, hogy a maximális Full Ray Tracing nagyon magas 4K megjelenítésű játékélményt el tudd érni az alábbi specifikációk szükségesek:

  • CPU: Intel Core i7-9700 / AMD Ryzen 5 5500
  • RAM: 32 GB
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER, 16GB VRAM
  • OS: Windows 10 64-bit
  • STO: 130 GB SSD

Ehhez pedig az Oberon konfigurációnk tud neked maximális segítséget nyújtani:

 

Végszó

A történet végével egyébként nem fejeződik be feltétlenül a játék. Az első sztori végigjátszását követően lehetőséged van New Game + játékmódot indítani, aminek segítségével az összes megszerzett pontod, fegyvered, páncélod és képességed megmarad. Így a játék újrajátszását egy teljesen más játékélménnyel kezdheted el ismét, további új armor szetteket és kiegészítőket gyűjtve, egy kicsit nehezebb fokozaton.

Összességében tehát egy jól átgondolt, kihívásokkal teli játékélményt kapunk a pénzünkért, ami az apróbb gyerekbetegségeket leszámítva, rendkívül szórakoztató, tartalmas, kellően változatos és még a történet is egyben van.

Írd meg nekünk kommentben, hogy neked mi volt a véleményed a játékról, kíváncsian várjuk!

Vásárlóink véleményei

"Mindenben segítettek és szuper gépem lett!"

"Nagyon elégedett vagyok a Stellar Machines PC-vel. A gép kiválasztásában maximálisan segítőkész volt a kapcsolattartó. A kérésem szerinti alkatrészek kompatibilitásnak utána jártak, elmondták mindennek az előnyét hátrányát. Plusz apró dolgokkal segítettek a számomra ideális konfig létrehozatalában. A gépet teljesen készen adták át, telepített operációs rendszerrel. Az átadásál is számos hasznos infóval láttak el. Lényegében csak a hálózathoz kellett csatlakoztatni a PC-t, valamint a monitort kellett a géppel összekötnöm és azóta szuperül működik minden. "